Så fungerar det

Kriterieauktion 2021 – Web-TV-livesändningen

Budgivningen öppnar söndag 19 september kl. 08.00. Under tre dagar, 24-26 september, avslutas budgivningen häst för häst.  Live-TV-sändningen på www.kriterieauktion2021.menhammaronlinesales.se/. Sändningen från auktionssidan startar en kvart före utsatt tid. Utnyttja den tiden till att förvissa dig om att Din uppkoppling fungerar och att Du är inloggad om Du har för avsikt att bjuda på hästarna. Första utrop är kl. 18.00 på fredagen 24/9, kl. 19.00 på lördagen 25/9 och kl. 18.00 på söndagen 26/9.

Att bli budgivare

Att lägga bud på Kriterieauktionen är något som ska vara smidigt och precist som på en vanlig auktion och också förenat med en viss nerv. Det är viktigt är att Du anmäler dig via hemsidan här (länk), gärna i god tid före auktionen. En kreditupplysning görs och sedan skickas ett budgivaravtal till dig via e-mail. En säker identifiering sker via det internetbaserade systemet Scrive. Svenska kunder kan använda svenskt bank-ID för identifiering. Utländska kunder identifierar sig via alternativa system eller med en sms-kod. Signeringen är kopplat till ett avtal mellan säljare och köpare. Läs auktionsvillkoren! Efter identifieringen så skapar Du ett eget lösenord. Det lösenordet är nu kopplat till Din identifiering och Ditt godkännande av auktionsavtalet vid budgivning. Lösenordet skall vara minst 10 tecken långt.

Bli budgivare

Att bjuda på en häst

Endast näringsidkare som är registrerade och godkända budgivare kan lägga bud på hästarna. Kriterieauktionen öppnar för förhandsbud från söndag den 19 september. Budgivningarna som sker live under TV-sändningen startar från det senaste lagda förhandsbudet. Alla budgivningar sker anonymt. Är Du den första som lägger ett bud på häst nummer 1 så kommer Du att bli ”Budgivare 1”, men bara för den hästen. Är Du den sjunde som lägger ett bud på häst nummer 2 så blir Du ”Budgivare 7” på den hästen. Efter varje avslut görs köparen officiell. Hästarna säljs en i taget med ett tydligt avslutsförfarande. Auktionsförrättaren avvaktar till dess att buden stannar av och kommer, istället för ”första, andra, tredje” och sen slå klubban, att sätta igång en nedräkningsklocka som räknar ned 15 sekunder. Kommer det ett nytt bud inom dessa 15 sekunderna så startar nedräkningen åter från 15 sekunder och fortsätter göra så till att inga nya bud kommer in under nedräkningen. Den som har högst bud när nedräkningen är 0 och den digitala klubban faller har vunnit budgivningen. Tänk på att det kan vara någon sekunds fördröjning i live-tv-sändningen varför det är klockan på hemsidan som gäller. Moms, inropscourtage och insats till auktionslopp tillkommer på slutlig budsumma.

Om Du under livesändningen vill titta på kommande hästar i auktionen så öppnas dessa sidorna i en ny flik i webbläsaren. Aktuell auktion och livesändningen sker alltid på startsidan, som du hittar via “Hem-knappen”.

Budintervall

Utropspriset på samtliga hästar är 25 000 kronor. Upp till och med 50 000 kronor är intervallet 5 000 kronor per bud. Därefter ökar intervallet till 10 000 kronor upp till 250 000 och därefter med 25 000 kronor. Du kan öka budet med flera intervaller om Du klickar flera gånger innan du godkänner Ditt bud. Du kan innan ”live-delen” av auktionen startar också välja att lägga ett ”max-bud” varefter ditt bud automatiskt räknas upp till budet just under alternativt till detta belopp beroende på hur budgivningen görs i förhållande till maxbudet. Observera att Du inte kan registrera ett maxbud efter det att live-sändningen har startat. Däremot så fungerar ett redan registrerat max-bud även under live-sändning och tills auktionen är avslutad. Ett maxbud har samma status som ett ordinarie bud, det vill säga att “lagt bud gäller” och går inte att ändra.

Förhandsbesiktning av auktionshästarna

Det finns möjlighet att besiktiga auktionshästarna på plats på Solvalla stallbacke. Auktionshästarna är på plats under fredagen 17 september eller lördagen 18 september. Folkhälsomyndighetens råd avseende smittskydd tillämpas. Se aktuell information på www.asvt.se.

Logga in

Du måste vara registrerad som budgivare för att få lägga ett bud

Har du inget konto kan du ansöka om att bli budgivare. 
Har du redan ett konto måste du logga in först.